Misstänksamhet.

Kommer du plötsligt kallna?
Bestämma dig för att inte ge mig mer?
Hosta till och vända dig bort?
Jag vet inte om jag kan lita på dig. Älskade dusch, du är underbar, men du har svikit mig förut. Ändå kan jag inte låta bli att älska dig.
Jag förlåter dig allt.
Jag förlåter dig allt.
Jag förlåter dig allt.

Idag blev jag ägd.
Fet-fucking-ägd.
Åkte till skolan för att ha en lektion.
Som var inställd.
Bröt ihop och började garva. Älskade det. Ägd av skolan. Helt underbart.
Men det slutade ganska bra i alla fall. Åkte buss under diskuterande och jämförande av julkalendrar och knatade runt i oräkneliga affärer och julshoppade med Hedda. Blev hög på mochalatte och halstabletter och snurrade runt bland klädhängare och bokhyllor och hade det kort sagt ganska jävla trevligt.

Och igår var jag på fotokurs som behandlade grunderna inom digitalt foto. Satt ensam längst ut i ett hörn med kurrande mage och penna som trummade mot skrivblock.
Jag lärde mig att jag redan kunde grunderna.
Det var väl också ungefär det enda. Men det var fortfarande trevligt.
Kände mig nästan lite kaxig. Jag var yngst och med vad som verkade vara äldst kamera, men var den enda som inte verkade få panik när föreläsaren (förträfflig människa, träffat honom vid ett flertal tillfällen) började prata om ISO-tal och bländarskala. Jag satt och ritade blommor och var inne på facebook. Blängde på paret framför mig som delade på en Kexchoklad. Satt för mig själv och myste lite. Släppte tankarna på skolarbete och allting förutom exponeringskompensation och statusuppdateringar.

Nu ska jag koka gröt. Ska på adventsbrunch imorgon med klassen och taggar lite oproportionerligt mycket. Men ändå. Det är okej. Med den klassen och den gröten hade ni också gjort det.
Dagens citat kommer från Ernst: "Har det hänt någon gång att du nästan blivit förälskad i en sten?"
Den killen är så fin.


Dagens lilla glädje-grej: att värma händerna på en take-awaymugg från Espresso House.
Sweet dreams <3

Sunday, Snowy Sunday

Översnöad söndag med dagens tredje tekopp vid sidan om och ett retorikhäfte som pockar på uppmärksamhet. Har faktiskt suttit med det i en halvtimme. Stolt. Ska hålla ett argumenterande (agiterande, för att använda en retorikterm) tal om hur jag tycker att man måste ta debatten med SD istället för att driva en hatkampanj mot dem.
Det går sådär.
Jag vill hellre ut och åka pulka med Alice.
Men jag köttar på. Here we go, ethos, pathos och logos, mina tre musketörer. Ackompanjerade av Bon Iver och en susande datorfläkt.

Så är det första advent idag, också. Dags för adventsstjärnor och pepparkakor och adventsljusstakar och önskelistor.
Jesus fuck. Vad händer med tiden?
Nice, jag låter som en gammal tant. Men ärligt talat. Jag tyckte förra året gick fort, men det här året? Det känns som om jag precis firade nyår, ju. Och nu... är det snart dags igen. Om en månad.
Paniken.
Hinner inte med. Vad gör jag egentligen? Jag... pluggar. Sitter vid facebook. Spelar lite piano med jämna mellanrum. I bästa fall.
Men aja. Det är tvåan på gymnasiet. Det är så. Det är inte ofta man kan ursäkta något eller någon med att skylla på dess natur, men just tvåan på gymnasiet är såhär. Och när man väl sätter igång och pluggar så är det inte så jävla farligt. Bara att göra. Gilla läget. Andas djupt och kötta på. Ta promenader med sina bästa vänner tills benen domnar bort i kylan. Och se fram emot Berlin med klassen.
Mitt nya favoritcitat: det löser sig.
För det gör det.
I alla fall nu när jag har upptäckt kaffe/chokladblandningen i skolans café. Vem behöver sömn, liksom?


(Går)dagens lilla glädje-grej: att somna i soffan med Alice till slutet på nån halvtafflig film, vakna och säga "nä nu gör vi nåt" och somna om.
Sweet dreams <3

Un Feux Doux

Nedkylda fötter, stickad mössa tjocksockar, farfarströja, uppsatt hår kladdkaka i ugnen, trött och schleten osminkad. Adam Heldring i högtalarna (I've known you before and I've loved you since, just never knew where you stop and I begin). Överraskningsförkyld fast i mitt eget huvud lite klaustrofobisk.
Det blir så. När jag får för mycket tid över.
Inte för att jag saknar saker att göra. Jag skulle kunna göra jättemycket plugg. Som vanligt. Men jag bara orkar inte. Så det blir otaliga glas c-vitamin och amerikanska b-filmer. Rastlöshet klaustrofobi tungt huvud i svinkalla händer suckar med trånga lungor. Pajad skrivbordslampa. Igen.
Piggare var man igår:


Klasslunch hos Lovisa som blev till sexmanna-brunch men ack så mysigt. Jag panikslängde ihop en liten sats scones på morgonen som jag kastade ner i en påse på väg till vagnen, och följaktligen blev sconesen lite ledsna och saggiga. Men fortfarande goda. Förutom det käkade vi plättar, våfflor, toasts, kakor, fruktsallad och varm choklad. Tre timmar och ungefär lika många kilon senare halkade vi hemåt på en snorhal och översnöad väg med skrattkramp i magen och en överfull kamera.
Överjävligt bra dag.
Jag måste bara göra saker. Jag har fått så svårt för att sitta stilla och inte göra nånting. Jag fastnar i mig själv och kommer inte loss. Går vilse i min egen uppochnervända hjärna.
Så.
Vad gör man då?
Pluggar.

De som säger knulla livet, jag som tar bilder
av det
Vi gör vårt bästa för att älska, glömma
gömma rädslan, inte drömma
mer än på natten


Dagens lilla glädje-grej: att få reda på att vår klassresa med största sannolikhet kommer gå till BER-FUCKING-LIN. Lycka.
Sweet dreams <3

Ce Qu'on Fait

Till skolan i vanlig tid för att se på en tvåtimmars-film och vilja springa ut ur salen. Oförklarlig klaustrofobi och hjärtklappning. Sedan sluta för dagen, käka lunch i bamba, sedan varm choklad på café med ett gäng klasskompisar. Lalla till biblioteket med Hedda och låna Faust, åka hem och stanna i hallen med rynkad panna. Släppa väskan på golvet och skruva på mig. Göra te. Dricka te. Bädda rent städa rummet spela gitarr spela piano kolla mailen göra mer te dricka mer te rufsa med håret kolla facebook sucka skruva på mig.
Skitdag. Vet inte vad det är med mig. Mår bara allmänt kass och vill helst börja om.
Skulle vilja skriva några livsbejakande rader om hur saker blir vad man gör dem till och att livet är så jävla vackert trots alla sparkar i solar plexus, men idag vill jag inte. Livet är överjävligt fint, men jag är trött. Dålig dag. Förjävla dålig dag.
Man får. Ha kassa dagar.
Tur då att det finns franska, detta överjävligt jobbiga men ack så vackra språk:

Je t'ai donné trop
jusqu'á je trouve pas moi-même
je m'ai perdu
je t'ai donné tout
je m'ai oublié

Quand c'est trop tard pour tout parler
c'est trop tard pour l'oublier
maintenant, nous sommes bien lá


Dagens lilla glädje-grej: att skratta högt åt allas miner när de känner igen mig i mitt nya fina hår.
Sweet dreams <3

En Lisa För Ögat

Skypesamtal med Alice och nyfärgat hår som ser ut som småmöglig morot. Mörk...rött...brunt. Typ. Men, eh... tja. Annorlunda i alla fall. In med det nya, ut med det gamla, hej ÅÅGUST Strindberg. Eller hur det nu var. Kanske inte alls Strindberg, kom jag på.
Äh.
Har haft en fin helg.
Kollat på film hos Vidar med diverse folk, lagat totalt improviserad middag (ja, jag är stolt, i och med att jag brukar bränna vid allt utom pyttipanna) med barndomsvännerna och fotat dem med galet smink.
Och idag har jag färgat håret. Som ser ut som en möglig morot. Men okej.

Såhär blev det ungefär:


Fast lite mindre orange, och lite mörkare. Och skevare. Här ser det bara ut som en morot.
Och ja, jag ser ut som ett retard, that's not the point. Det är håretttt som är i fokus här.
Hohohoho.

Dagens lilla glädje-grej: att för en gångs skull träffa hela vår klass samtidigt.
Sweet dreams <3

The Way We Get By

Sitter som en krigsmålad militärjävel utan vapen och tro och väntar på att kvällens bildkavalkad ska laddas in i datorn.
Lagade middag med fusk-syster ystrarna och barndomsvännerna, sminkade oss till oigenkännlighet, fotade oss, tjockade oss, skrattade oss, ramlade oss, älskade oss.
Vi gör det inte så svårt hela tiden. Vi träffas utan planer och gör det vi alltid gör, och vi gör det jävligt bra.
En improviserad middag, tre glas läsk, ett antal kilo smink och 264 bilder senare börjar kvällen lida mot sitt slut. Återkommer imorgon, troligtvis.
Or not.
Får se.
Ciao.


Under Ombyggnad

Plötsligt vet jag inte hur jag ska börja.
Hej?
Hej, ja, jag lever?
Tjänare?
Tjafan?
Sitter och dricker chailatte och gör nåt annat kul?
Lyssnar på musik?
Mm. Ni fattar grejen. Jag gör det jag brukar göra.

Idag har jag provat nåt nytt: att häva i mig två koppar kaffe blandat med sockerpackad varm choklad innan ett tvåtimmarsseminarium. Detta efter att ha sovit väldigt få väldigt dåliga timmar två nätter i rad.
Det kanske inte var så jävla smart, ändå.
Satt och skelade och hoppade upp och ner i stolen och drog mig i håret och babblade på och avbröt folk som hade smartare saker att säga.
Not my finest moment.
Sen kastade jag i mig en lite för liten lunch på en kvart, satt och stirrade upp i taket medan min historiagrupp skrev klart vårt (ack så värdelösa) arbete, innan kaffedippen kom och jag låg i en liten fnittrande hög och kallsvettades på franskalektionen. Efter det raglade jag på bussen och kraxade på en sånglektion innan jag tog mig hem och segnade ner här framför datorn.

Men trots allt så funkar jag.
Trots att jag pluggar utan paus i ett halvt dygn så funkar jag.
Trots att jag gråtande faller ihop innanför dörren och bara inte slutar ramla så funkar jag.
Trots att jag är tvungen att gå ut från en lektion för att jag håller på att svimma så funkar jag.
Det låter inte så. Och det borde inte stämma, men det gör det: jag funkar. Kanske inte så bra, kanske inte så effektivt eller snyggt, men jag funkar. När jag gråter är det tårar av utmattning, när jag ramlar är det för att musklerna lägger ner, när jag vill svimma är det för att skärmsläckaren sätts på.
Men jag funkar. Jag kan skratta åt min utmattning, älska den, klappa den på huvudet och säga vacker tass. Jag kan känna konturerna och vet att den har ett slut, och att jag är så jävla mycket starkare.

Vissa insikter lägger sig som en grund av stål och gör en större. Bygger på, bygger till, bygger nytt, bygger om. Ger en ett smakprov på den styrka som bara syster ystrar har, och som lyser igenom hösttrötta kaffedimmor och göteborgskylan som är omöjlig att klä sig mot. Erbjuder en ett tak att gömma sig under om himlen skulle falla ner.
För det kan vi inte hindra den från att göra. Vi kan bara se till att vi har jävligt bra paraplyer, och människor som vi vill dela dem med.


Dagens lilla glädje-grej: att som en flinande spellevink sitta med iPhonen i knät och chatta med syser yster under franskalektionen.
Sweet dreams <3

Have I Got News For you!

Prövade precis att blåsa håret uppochner med mousse i. Det var kul. Ser ut som ett litet troll med afro. Det är också kul. Så har jag varit på secondhand-vandring och brunch med Miranda. Det var kul det med. Efter det här ska jag på lite fint efterlbiven Halloween-maskerad. Det ska bli kul.

Igår bakade jag en helt perfekt kladdkaka med små chokladbitar i och gosade in mig framför teven med mor och far. Hur fint som helst. Hörde också min spellista spelas i skolans café och blev lite sådär varm och glad. Förutom det chockade jag ett helt klassrum med att spy ut namnet på författaren till Den Gudomliga Komedin (Dante Alighieri, om nån undrade) och bita mig hårt i tungan, plus att jag gosade runt hela dagen och myste in mig i kramar och hjälplöst ohejdbara asgarv. Snodde bröd och snackade ingenting på café med lite klasspolare.
Det var en fin dag. Förutom att jag så fort jag inte skrattade kände mig som en zombie. Urlakad. Tom. Så fruktansvärt jävla sliten.
Men det är bara så det är. Jag har varit nere tillräckligt många gånger för att veta att det går över. Och tills dess är det bara att fokusera på alla små glädje-grejer och fina människor som gör dagarna meningsfulla. Just nu räcker det att vara glad. Just nu är det det som är min målsättning, och just nu är det precis vad jag behöver.


Dagens lilla glädje-grej: att få syn på mig själv i en spegel, börja skratta och rufsa runt med håret.
Sweet dreams <3

FML = Fine Mighty Life

Berocca och eftermiddagsipren för tredje dagen i rad. Pajade lampor (ja, i plural) och ploppande facebookchatt och jag vill inte tänka på språksociologi mer. Jag vill sova i ett halvår; jag vill gå i ide. Pronto per favore. 
Det är november. Hur fan blev det november? Vad hände med hösten? September, oktober, va?
Jag har suttit med huvudet begravt i böcker och notblad och helvetesinlämningar och bara inte märkt att tiden har försvunnit, lite som när man med ett ryck drar undan en duk från bordet. Jag har inte märkt att tiden har gått och nu sitter jag här med, vad är det, sex-sju veckor kvar till jul och undrar vad som hände. Jag har glömt bort mig.
Tog en halvtimme till att gå på stan idag efter att ha pluggat historia. Bara jag. Kollade i ett par butiker. Petade på en skjorta och en klänning. Glodde på ett par skor. Sprang till vagnen och åkte hem.
Blev helt lycklig.
När fan gick jag på stan sist? Bara för att jag kände för det? För att jag ville göra nåt som jag inte verkligen behövde göra?
Vet inte.
Jag kommer inte ihåg.
Man utvecklar inte en identitet genom att få MVG i alla ämnen. Man blir inte en roligare och mer lyckad person genom att få alla rätt på ett prov. Och jag håller på att glömma bort mig och fastna med ett värkande huvud mellan torra boksidor och en blinkande markör. Och det skrämmer skiten ur mig. Var är min motivationglädjehoppstyrkaviljaork?
Jag strejkar med jämna mellanrum. Fastnar med blicken och kan inte slita mig på nån minut. Växer fast i spårvagnssätet och får kasta mig av i sista sekund. Fastnar i sängen utan att kunna röra en fena. Krockar med tankarna i huvudet så att inga lyckas ta sig ut i sammanhängande meningar. Glömmer av vilken veckodag det är. Strejk. Error. Lagg. Frrrr.
Men... tja. Det är mycket. Jag är stressad. Jag är trött. Jag är omotiverad. Jag är småsönder. Tja. Men det finns fortfarande småblaskigt Earl Grey-te med honung. Och utflippade gruppdiskussioner. Och monstruöst stora halsdukar. Och Jack Johnson och Salem Al Fakir. Och varma filtar. Och långa kramar. Och oplanerade svinkalla promenader. Och att tycka så mycket om att man blir lite yr. Och varma spårvagnar. Och stickade tröjor. Och sällsynta pianoelevleenden. Och smältande snöbollar i blöt vante. Och mörka chokladbitar. Och schampoo som luktar sommar och apelsin. Och bastanta kameror. Och pianon. Och snedtrampade mystofflor.
Så det är okej. Att vara stressad och trött och omotiverad och småsönder. För det är också en del av livet - poängen är att det finns så jävla mycket mer. Och detta så jävla mycket mer är det som gör att jag trots allt älskar livet. Man får en spark i solar plexus med jämna mellanrum för livet är ganska nyckfullt och passionerat, men också så fruktansvärt vackert. Så det är okej. Jag kan ta en spark och tappa andan ibland, för det är så jävla värt det. Det är okej att stå och stirra på väggen och fundera på att gå in i den. För livet är fint i alla fall. Trots att det kan göra ont. Så finns det inget som är lika jävla vackert.


Dagens lilla glädje-grej: att glömma bort alla vad historiaarbete heter och istället ha en mycket seriös diskussion om kaffe.
Sweet dreams <3

Borta Bra, Helväck Bäst?

Sundsvall är inte Göteborg.
Ankomstterminalen är en barack. Det är svinkallt. Det är soluppgång fram till 12 och sen kväll resten av dygnet. Solen står aldrig högt. Taxichaffisen muttrar lite på norrländska och ringer sin kompis Bosse för att få reda på hur han ska köra dit vi ska. Det är kolsvart klockan fyra. Stan är fylld med pensionärer och fetton. Gustav II Adolf står och fryser på ett dött torg. Centrum är ungefär lika stort som Kungsgatan. Stans Bästa Konditori luktar lök.
Men det är helt okej. Hade jag velat ha mer Göteborg hade jag stannat i Göteborg.
Istället flög jag och pappa upp till Sundsvall och hälsade på farmor och farfar.
Det blev mycket sitta i lägenheten, dricka kaffe, äta godis och prata högtochtydligt. Men det är helt okej, det med. Hade jag velat snacka på höghastighetsgöteborgska med slang och svärord så hade jag stannat i Göteborg. Istället satt jag med munnen full av choklad/glögg/te och lyssnade på farfars berättelser om lurade kostymnissar och näradödenupplevelser ute på havet mitt i vintern.
Förjävla cool snubbe, min farfar.
Så ja, vi hade det bra, jag och pappa.
Men när planet gled in över ett kvällsupplyst Göteborg så tryckte jag ändå näsan mot fönstret och blinkade i takt med ljusen på vingarna och kände en liten varm klump växa i magen. Jag och Göteborg hör ihop. Säga vad man vill om folkmängd geografi väder dialekt och fisklukt, men det är här jag hör hemma.
Klev av planet och myste in mig i fuktkylan. Mötte upp mamma. Kom hem, drack chailatte, såg på teve, snackade med Christian och Karin, gick och la mig. Vaknade upp till sönderstressad, skoltrött vardag. Men hemma. Trött men lite nöjd.
Så idag har jag snackat norrländska och jättebrittisk engelska och bangat sista timmen på matten för att gå hem och plugga språksociologianalys.
Sven ska anal ys.


Dagens lilla glädje-grej: att i kanon med den gamla finska tanten och hennes lurv till hund som alltid går omkring i kvarteret skrynkla ihop ögonen till ett litet leende.
Sweet dreams <3

Weekendtrip Och Lyx Och Hej

Carla Bruni och hår som luktar knas och mjuka fingertoppar och småkalla fötter och seg i huvudet och lite laggig dator. Varit på spa och sovit framför en brasa och simmat runt med pensionerade högljudda värmlänningar och haft det helt jävla okej.
Packar och städar och pluggar och installerar fotoredigeringsprogram samtidigt vilket betyder att jag inte gör något av det utan flummar ut och hamnar vid facebook eller bloggen.
Right. Så imorgon då klockan sju (ja, på morgonen. Ja, det är omänskligt) lyfter planet mot Sundsvall av alla ställen på jorden där mina farföräldrar bor. Tanken är att tillbringa helgen hos dem och komma hem på söndag kväll lagom till söndagsångesten och plugghetsen. Mys ändå.
Gårdagen tillbringades på tennisbana och i bastu med Alice och Petra och i utmattande/uttömmande telefonsamtal med Oscar innan Grey's Anatomy och chailatte med syster ysters snedtrampade mystofflor.
Dessutom vill jag smärtsamt gärna åka till Berlin och fota sönder stan. Jag och Lisen har en plan. En mycket bra sådan. Vill så gärna att jag knappt kan sitta stilla och JAAAAA NU HAR JAG NIKONS DEMOVERSION FÖR FOTOREDIGERING HOJJABAJJA nu försvinner jag ett tag här.


Dagens lilla glädje-grej: att tillsammans med mamma flina fuckit och boka biobiljetter.
Sweet dreams <3

Efter Måndagskramp Kommer Tisdagskoma


du har hamnat i tisdagskoma och stirrar slött på skärmen med en ihopknycklad språksociologianalysuppgift bredvid och du har sovit sådär så att du får lock för öronen
och du tänkte lägga dig relativt tidigt igår efter att med marcus och petra ha skrattat åt slutet i scarfce men så ringde hilding på skype och ni pratade till halv två
och det är en annan sorts saknad än den efter syster yster den som är som en konstant tagg i lungorna som svider till litelite grann vid varje andetag men det här är en slugare saknad som inte riktigt märks förrän den plötsligt gör sig påmind och då är nära att golva dig
och du tänker på sms med blinkande smileysar och hus med bilder på skrattande bebisar och franskalektioner tillbringade med himlande ögon och skratt som bubblar upp och slungas ut och landar i din mage med en varm duns och knasiga samtal på bussar om tånaglar och döda celler
och i skrivande stund slår det dig att det är fucking NOVEMBER och det finns nästan inga löv kvar på träden som strippat färdigt och nu står och fryser under den kompakt gråa himlen och till och med flyttfåglarna har gett sig av nu
och du tänker att det är mysigt att ha någon att sakna och att sitta inne när det regnar med en kopp förtidig glögg och du funderar på att baka bröd istället för att göra svenskan för du har faktiskt viktigare saker för dig
och dina naglar är rödrosa och dina knogar blålila
och du blir lite skrämd över att du inte har nånting att säga längre


Dagens lilla glädje-grej: att hitta ännu en gammal 50-talsfilm på TCM och sjunka djupare ner i soffan med en kopp varm choklad.
Sweet dreams <3

Livet Genom En Lins

Funderar på att göra lunch. Borde kanske stoppa i mig lite näring, liksom. Efter en oooerhööört ansträngande förmiddag bestående av småsega våfflor framför svartvit, kornig Casablanca på TCM och fotosession på stan med Petra.
Aa, eller så laddar man in bilderna och kan inte låta bli att pilla lite med dem och glömma av lunchen.
Det blir tydligare och tydligare - det här med att fota börjar bli ett ordentligt beroende. Det behöver inte alltid bli så jäkla bra, men det börjar rent fysiskt klia i fingrarna tills det nästan gör ont när jag inte har fotat på ett tag. Blir bara helt lycklig. Vibrationerna och klicket när slutaren stängs går rakt in i hjärtat och bildar harmonier med min puls.
Poetiskt formulerat, eller hur.

På mammas 50-årsfest lekte jag dock världens sämsta vimmelfotograf. (För den som undrar var det till mitt försvar inte idealiska förutsättningar: dåligt ljus, mycket rörelse, trångt, mycket kontraster - försök själva, det är inte helt lätt, men en intressant utmaning.) Fepplade upp blixten, höjde exponeringen en aning, justerade ISO-talet och bländaren, ökade skärpedjupet lite grann, drog upp slutartiden och försökte panorera motivet.
HAH. Skojade bara. Rabblade bara termer för att det skulle låta som om jag kan nåt.
Kul var det hur som helst. Hannah och Alice hjälpte mig som serverings-och-allmän-servicepersonal och vi höll rent efter femtio småpackade gäster och lyssnade på Räfven, detta vansinnigt spelglada och livsbejakande folkmusikband. Låter helt knas, jag vet - och det är det väl, på ett sätt - men så jävla kul. Helt underbara killar. Galet duktiga och så samspelta att jag nästan fick tårar i ögonen. De satt och chillade i mitt rum, drack öl och käkade tabouleh i en halvtimme innan de började lira.
Vi kom in med maten och jag gav dem en liten trägubbe (som fick heta Lars, av nån outgrundlig jävla anledning) som jag täljde i sjuan. De stirrade på mig och garvade.
Jag vet inte vad som hände där. Men det var kul, det med.





Dagens lilla glädje-grej: att skrattande stå och fota Petra mellan Poseidons ben och känna mig underbart barnslig.
Sweet dreams <3

RSS 2.0